Het bouncepercentage is waarschijnlijk het meest gehate cijfer in heel Google Analytics. Dit percentage vertelt namelijk hoeveel mensen na het bekijken van één pagina weer van je website vertrekken en dat kan behoorlijk confronterend zijn. Daarom geef ik je vandaag tips om dat bouncepercentage te verlagen.

 

Wat is een bouncepercentage?

Het bouncepercentage staat prominent op de homepage van Google Analytics. Tussen het aantal gebruikers, sessies en sessieduur kun je zien hoeveel bezoekers er maar één pagina van je website bekeken en vervolgens vertrokken zonder een enkele actie uit te voeren.  

 

Bouncepercentage

Hierboven zie je een screendump van mijn eigen Google Analytics statistieken van vorige week. Het laat zien dat ik 140 bezoekers had en dat ruim 50% na het bekijken van een enkele pagina weer vertrok.

Het grootste deel van mijn bezoekers komt via Google of social media op een specifiek blogartikel terecht. Dat bouncepercentage vertelt me dus dat iets meer dan de helft van die mensen na het lezen van het blogartikel tevreden vertrok. Of dat ze juist niet vonden wat ze wilden weten en weggingen om verder te zoeken.

Natuurlijk is dat ergerlijk, want ik wil dat 100% van mijn bezoekers ook mijn diensten bekijkt en uiteindelijk contact met me opneemt. Toch zie ik geen reden om meteen acties te ondernemen om mijn bouncepercentage te verlagen.

 

Wanneer is je bouncepercentage te hoog?

Laat ik voorop stellen dat echt geen enkele website een bouncepercentage van 0% heeft. Op iedere website zijn er mensen die maar één pagina bekijken en binnen een paar seconden weer vertrekken. Dat is helemaal niet erg, je hebt namelijk een bepaalde doelgroep voor jouw website in gedachten. Mensen die buiten die doelgroep vallen, voelen zich op jouw website heel waarschijnlijk niet aangesproken.

Bij een bouncepercentage van 80% of meer is het alleen wel tijd om actie te ondernemen. Dit zou kunnen zeggen dat je website bijvoorbeeld niet goed werkt of verkeerde doelgroepen aantrekt. Als je bouncepercentage 60% of meer is, kun je dat bouncepercentage met een van de volgende tips verlagen.

 

Tips om je bouncepercentage te verlagen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen te snel op een website afhaken. Ik zet de meest voor de hand liggende redenen – en tips om daar verandering in te brengen – voor je op een rijtje.

 

De pagina geeft geen antwoord op de zoekvraag

Een bezoeker komt met een bepaalde zoekvraag vanuit Google op jouw pagina omdat de positie in de zoekresultaten en de meta-description reden hebben gegeven om te denken dat het antwoord op hun zoekvraag op die pagina staat. Als dat niet zo is, is degene snel weg.

Bedenk dus bij het schrijven van de SEO tekst voor wie je de tekst schrijft en waarom die persoon de tekst zou willen lezen. Zet dat antwoord vervolgens ook redelijk vroeg in de tekst. Niemand heeft zin om online tientallen alinea’s door te ploegen om dan uiteindelijk pas bij de conclusie te komen.

 

Je website is niet gebruiksvriendelijk

Als een bezoeker na het bekijken van je pagina meer wil weten over bijvoorbeeld je aanbod, dan is het wel belangrijk dat degene in één oogopslag kan zien waar dat gevonden kan worden. Bij een onduidelijke menustructuur of te weinig interne links raak je zo iemand dus ook kwijt.

Bepaal voor iedere pagina binnen je website wat het doel van die pagina is. Als je bezoeker via Google op een blogartikel binnenkomt, moet het pad naar bijvoorbeeld het aanbod en de contactpagina overduidelijk zijn. Dat bereik je met een duidelijk menu (dat vooral aan het ‘less is more-principe’ voldoet) en goede interne links.

 

Je website is te traag

Als een bezoeker op de bus staat te wachten en even met een mobiele telefoon op je website wil neuzen, is het cruciaal dat je website snel laadt. Een blogartikel met afbeeldingen van tientallen MB’s per stuk heeft even nodig om te laden en daar heeft de gemiddelde bezoeker echt geen geduld voor.

Controleer de snelheid van je website op PageSpeed Insights en kijk vooral hoe snel je website op een mobiele telefoon laadt. Bij een score onder de 55 punten is het echt belangrijk om de gegeven tips om de website te versnellen op te volgen.

 

Je gebruikt geen goede call to actions

Plaats niet zomaar een tekst om vervolgens geen vervolgstap in de vorm van een goede call to action aan te bieden. Wat hoop je dat jouw bezoeker na het lezen van jouw tekst gaat doen? Ga er niet vanuit dat ze zelf wat in het menu rond gaan neuzen en vanzelf wel verder klikken. Zorg voor duidelijk vervolg.

Neem nu bijvoorbeeld dit blogartikel van mij. Leuk dat je dit leest, maar onder aan dit artikel vraag ik of je misschien interesse hebt om mijn gratis e-book te downloaden. Hiermee geef ik je een vervolg op jouw ontdekkingstocht door mijn aanbod.

Als je dat niet doet, is een blogartikel op je website een doodlopende straat. Eindig daarom altijd met goede opties om verder te kijken.

 

Externe links openen in hetzelfde venster

Als je een externe link naar een andere website plaatst, zorg er dan altijd (serieus: ALTIJD) voor dat die link in een nieuw venster opent. Als je dat niet doet, ben je je bezoeker namelijk kwijt. Mensen gaan vrolijk verder met browsen en jouw website is binnen een mum van tijd vergeten.

Als je bij het plaatsen van de externe link ervoor zorgt dat de andere website in een nieuw venster opent, kan je bezoeker altijd makkelijk terugkeren. Zelfs als ze jouw website allang weer vergeten zijn, blijft deze openstaan in een tabblad van hun browser. Zo krijg je altijd nog een tweede kans.

 

Het is niet altijd nodig om je bouncepercentage te verlagen

Je zult je wel afvragen waarom ik eerder in dit artikel aangaf dat ik me geen zorgen maak om een bouncepercentage van 52% op mijn eigen website. Ik zal je uitleggen waarom ik zo positief over dat getal denk.

Ik richt me met mijn website namelijk op een bepaalde doelgroep. Maar het is goed mogelijk dat mensen die niet in mijn doelgroep zitten toch op mijn website terecht komen. Die zullen zich op basis van mijn huisstijl en schrijfstijl niet aangesproken voelen om verder te kijken en dat is prima.

En ik ben er ook vrij zeker van dat ik met grote regelmaat bezoek van concurrenten krijg die even komen gluren om te zien wat ik over bepaalde onderwerpen te vertellen heb. Ook goed. Maar die mensen gaan geen contact met me opnemen om een offerte aan te vragen.

 

Kijken, kijken en niet meteen kopen

Daarnaast ga ik er niet vanuit dat ik iedereen op basis van één pagina meteen 100% over de streep trek om mijn aanbod te bekijken. Wij Nederlanders zijn immers van het ‘kijken, kijken en niet meteen kopen’.

Maar ik kan in Google Analytics ook zien dat er regelmatig mensen terugkomen. En dat ‘Over Liselore’ en mijn aanbodpagina’s uitgebreid worden bekeken. Iemand die snel weg is, kan na wat vergelijkingen net zo goed weer terugkomen. En alsnog verder kijken.

En dan bekijk ik het ook nog zo: bijna 48% van mijn bezoekers bekijkt meer dan één pagina van mijn website. Doorgaans beginnen ze op een blogartikel en gaan vervolgens naar een pagina over SEO tekst, SEO advies, de SEO training of de contactpagina.

Dus ik zie voorlopig nog geen reden om mijn bouncepercentage te verlagen.

Let op, hier komt mijn vervolgstap: Download het gratis e-book met alle basics van SEO